in

Dierentuinpersoneel, dat achterbleef in Oekraïne om dieren te helpen, doodgeschoten aangetroffen

Sinds het begin van de Russische militaire invasie van Oekraïne twee maanden geleden, hebben we veel verhalen gehoord over moed en veerkracht van het Oekraïense volk. Ook van mensen die achterbleven in het door oorlog verscheurde land om voor dieren te zorgen.

Het is geweldig om te horen dat mensen ondanks alles naar deze dieren omkijken, maar het is belangrijk om te onthouden dat deze mensen echt hun leven riskeren door daar te zijn, constant onder dreiging van bommen en geweervuur ​​van Russische troepen.

Die dreiging werd onlangs een trieste realiteit voor een Oekraïense dierentuin, na de ontdekking dat twee dierentuinmedewerkers die in het land waren gebleven om dieren te helpen, waren doodgeschoten.

Feldman Ecopark is een dierentuin in Charkov, de op één na grootste stad van Oekraïne, en één van de epicentra van Russische bombardementen. Veel medewerkers zijn in de dierentuin gebleven om voor de dieren te zorgen en hebben hard gewerkt om ze te evacueren voordat het te laat is.

Maar helaas ontving de dierentuin onlangs het nieuws dat twee van de medewerkers waren gedood door geweervuur. “We hebben de bevestiging gekregen dat twee van onze medewerkers die begin maart vermist werden, zijn overleden”, zei de dierentuin gisteren in een verklaring.

De werknemers bleven naar verluidt in Oekraïne, toen de oorlog begon, om de dieren te helpen voeren. Maar op 7 maart waren ze verdwenen uit de dierentuin.

Lees ook  Nieuw-Zeelander laat zich tien keer prikken tegen corona op één dag

Ze werden als vermist beschouwd en medewerkers van de dierentuin zochten naar hen met de hulp van de lokale politie. Er was geen spoor van hen. Totdat de grimmige bevestiging binnenkwam dat de mannen waren gedood door Russische troepen.

“Gisteren kregen we de bevestiging dat hun lichamen waren gevonden. Onze jongens werden neergeschoten door de vijanden en hun lichamen werden gevonden in een gebarricadeerde achterkamer”, schreef het Ecopark op Facebook.

“We zullen de gezegende herinnering aan deze geweldige en moedige mensen koesteren. Oprechte deelneming aan hun familie en vrienden. Wij geloven dat de onmenselijke mensen die dit hebben begaan zeker gestraft zullen worden!”

Het is het laatste hartverscheurende nieuws voor de dierentuin, die te midden van hevig vuur heeft geprobeerd voor de dieren te zorgen.

In een recente update zei de dierentuin dat de verblijven van de dieren zwaar waren beschadigd door beschietingen, en ze daarom alle zeilen moesten bijzetten om een nieuw onderkomen te vinden voor hun grote katten, waaronder leeuwen en tijgers.

Als ze daarin niet slagen, zullen ze de dieren moeten euthanaseren, gezien de mogelijkheid dat de roofdieren los kunnen raken en een gevaar kunnen vormen voor de lokale bevolking.

“Het is onvoorstelbaar pijnlijk om hierover te praten”, staat in een verklaring van parkoprichter Alexander Feldman. “Maar de belangrijkste prioriteit is nu het leven van mensen.”

Maar de situatie is nog niet hopeloos: de dierentuin verdubbelt haar inspanningen om tijdelijke huisvestingsoplossingen te vinden voor al hun dieren.

Lees ook  Lief: moedereend, eieren en kuikens in veiligheid gebracht voor sneeuw

En hun pleidooi voor hulp heeft geleid tot een brede steunbetuiging, volgens een Facebook-bericht van de dierentuin: “Het vervoer komt al naar ons toe, de nodige kooien komen eraan, er komen mensen die niet bang zijn om dieren uit de gebombardeerde zone te halen. Natuurlijk is alles nog erg ingewikkeld en komt het proces alleen maar in een stroomversnelling.”

“Vandaag de dag zullen de inspanningen om onze dieren te redden niet alleen doorgaan, maar hopelijk verdubbelen en verdrievoudigen”, schreef het Ecopark op Facebook. “Veel hangt af van de situatie in het Ecopark-gebied, maar wij geloven in het beste en wachten op positief nieuws!”

Maar ook al werken ze er hard aan om de levens van deze dieren te redden, hun eigen leven is voortdurend in gevaar. In een andere recente update zeiden ze dat ze het doelwit waren geweest van Russische troepen, ook al waren ze net wolven aan het evacueren.

“Een drone die over het grondgebied van het Ecopark vliegt, betekent gevaar. Dat wordt vaak opgevolgd door beschietingen. Russische troepen houden het gebied constant in de gaten”, schreef het park. “Het lijkt erop dat ze zouden moeten begrijpen dat de evacuatie van wolven een puur vreedzaam proces is. Maar onze redders hebben bij verschillende gelegenheden vernomen dat hun logica… totaal anders is.”

Doodzieke hond met tumor eenzaam vastgebonden aan hek: ’Alleen inslapen helpt’

Slachtoffer (54) van gasexplosie in woning Almelo overleden