in

Deze student (19) stak al zijn spaargeld in GameStop (en verloor bijna alles)

Commotie rondom de aandelen van GameStop: de koers steeg tot grote hoogte, maar zakte de laatste dagen dramatisch.

Een 19-jarige student uit Gelderland investeerde al zijn spaargeld in de aandelen: 17.000 euro om precies te zijn. Hij wil anoniem blijven, maar wél zijn verhaal doen. “Ik heb geen spijt.”


Het was niet de bedoeling van Robin (echte naam bekend bij de redactie) om zo ver te gaan. Om ál zijn spaargeld te investeren. Maar zoals dat soms gaat in het leven: van het één komt het ander.

Half december zag de Gelderse 19-jarige student verschillende gebruikers op het beleggersforum WallStreetBets, onderdeel van Reddit, elkaar oproepen om aandelen van GameStop te kopen.

“Het was toen nog niet zo groot”, zegt Robin. “Meer een grapje.” Hij volgde het op de voet – hij is student commerciële economie, aandelen interesseren hem.

Waarom doen mensen dit?
Het gebeurt vaker dat speculerende beleggers op Wall Street massaal aandelen kopen van slecht draaiende bedrijfjes. Daarmee zitten zij grote, rijke beleggers dwars.

In dit geval waren er grote beleggers die geld verdienden aan de dalende koersen van die slecht draaiende bedrijven.

Short gaan heet dat. Om die grote beleggers een hak te zetten (en zelf veel geld te verdienen) kochten de kleine speculanten – zoals Robin – dus een hoop aandelen. Daardoor stegen de koersen en verloren die grote beleggers juist bakken met geld.

Robin dacht: ik ga het gewoon doen. “Het kwam best goed uit om even wat extra geld te verdienen”, zegt hij.

Hij is student, werkt in de weekenden bij een autogarage en heeft geen spreekwoordelijke geldboom in die tuin. Dus misschien konden de aandelen van GameStop die geldboom worden?

Lees ook  ’Dierenartsen spoten hondenvaccin bij mensen in als coronaprik’

Al zijn spaargeld
Robin kocht vanuit zijn kamer – hij woont nog thuis bij zijn ouders – voor 500 euro aandelen van de noodlijdende winkelketen. Dat deed hij van zijn eigen spaargeld.

Begin januari zat hij naast zijn vader aan de keukentafel. ‘Pap, dit moet je zien’, zei hij. De waarde van de aandelen was gestegen naar 800 euro.

De koers van de aandelen van GameStop ging uiteindelijk 18 keer over de kop. Dat is zeer opmerkelijk voor een bedrijf dat spelletjes verkoopt via ‘stenen winkels’ en er slecht voor staat.

Tijdens die stijging kocht Robin beetje bij beetje steeds meer aandelen. In totaal investeerde hij ál zijn spaargeld.

17.000 euro en 5 cent, om precies te zijn. 3.000 euro kwam van zijn DUO-lening, de overige 14.000 was het het geld dat zijn ouders voor hem hadden gespaard. Daar kon hij vanaf zijn achttiende verjaardag bij.

Eigen verantwoordelijkheid
“Ik heb het ze gewoon verteld. Ze hebben me niets verboden, zeiden dat ze me vertrouwden dat ik er op een verantwoordelijke manier mee omging.”

Op het hoogtepunt, vorige week, waren de aandelen gestegen tot 38.000 euro. Hij heeft er een screenshot van gemaakt.

“Dit was bizar. Bijna een verdubbeling! In een paar weken tijd… Ik rekende mezelf wel rijk, heb een fiets gekocht omdat ik dacht: hoe het ook loopt, ik ga hier zeker wat mee verdienen.”

Maar toen daalden de aandelen ineens. Net zo rap en drastisch als de stijging. Veel beleggers verkochten namelijk snel hun aandelen Gamestop, om zo met een flink bedrag weg te lopen óf te voorkomen dat ze een verlies zouden lijden.

Lees ook  André Hazes over Lil Kleine: “Ik sla de tanden uit zijn bek!”

Nu zijn ze nog maar 7.500 euro waard: als Robin de aandelen nu zou verkopen, zou hij 10.000 euro kwijt zijn. “Dat doet wel een beetje pijn”, zegt hij.

Maar nog wel het meest bij zijn ouders, die ‘niet zo heel erg blij reageerden’ op de koersdaling. “Ik snap het ook wel”, zegt hij. “Het is ook een boel geld.”

Aan verkopen heeft Robin niet gedacht. “Ik ben er heilig van overtuigd dat die aandelen straks weer gigantisch gaan stijgen en dat ik er tienduizenden euro’s mee ga verdienen.”

Stressbestendig
Bovendien is hij, naar eigen zeggen, best wel stressbestendig. “Volgens mij moet je ook wel een soort van stalen ballen hebben om zoveel geld op het spel te zetten.

Dat moet bij je passen. Ik ben geïnteresseerd in aandelen, ik houd van het spel. Ik lig er niet wakker van.”

Hij volgt gewoon vanachter zijn laptop de lessen van zijn studie commerciële economie, sport veel buiten. Hij functioneert prima. “En af en toe kijk ik aan het eind van de dag hoe het ervoor staat.”

Wat nou als…
En wat als het bedrijf failliet gaat? Wat als de aandelen niet meer stijgen? “Weet je? Als ik heel eerlijk ben: daar heb ik nog nooit over nagedacht. Ik denk niet dat het gebeurt. En als het wel gebeurt, dan zie ik het dan wel.”

Fietser die meisje (5) ten val bracht voor de rechter: ’Ik had het niet door’

Verbazing over rij hoogbejaarden in regen en kou voor prik: ‘Niet de bedoeling’