in

De Jonge blikt vooruit op persconferentie: ‘Begrijp heel goed dat mensen hun hart vasthouden’

Ruim een week na de persconferentie waarin het demissionaire kabinet nieuwe coronamaatregelen aankondigde in de strijd tegen het snel stijgende aantal besmettingen, staat aanstaande vrijdag opnieuw een persconferentie gepland. Mogelijk kan Nederland zich opmaken voor aanvullende maatregelen.

Dat zegt demissionair minister Hugo de Jonge woensdag tegen Hart van Nederland. “Ik begrijp heel goed dat mensen hun hart vasthouden”, aldus De Jonge. “We hebben inmiddels een behoorlijk hoge vaccinatiegraad. We zien dat vaccins heel goed blijven werken tegen ziekenhuisopnames en dat maakt dat je heel goed moet kijken welke maatregelen zijn op dit moment nodig, welke maatregelen zijn ook proportioneel om te zorgen dat we de zorg toegankelijk houden.”

Coronapas verplicht in winkels
Vorige week kondigde het demissionaire kabinet een strenger coronabeleid aan. De mondkapjesplicht keerde na een korte afwezigheid terug in winkels en supermarkten en het coronatoegangsbewijs is nu op meer plekken verplicht. Volgens De Jonge wordt nu opnieuw gekeken of aanvullende maatregelen nodig zijn. Gedacht wordt daarbij onder meer aan het verplicht stellen van het coronatoegangsbewijs in de detailhandel.

Lees ook  Luguber: wandelaar vindt kruis van botten in boom

Het Outbreak Management Team (OMT) komt woensdag bij elkaar om te praten over aanvullende maatregelen. Een advies dat daaruit rolt zal donderdag worden teruggekoppeld aan het demissionaire kabinet, waarna het advies zal worden besproken tijdens het Catshuisoverleg. Op vrijdag neemt het demissionaire kabinet een definitief besluit.

‘Situatie heel anders dan vorig jaar’
Ondanks de grote drukte in de ziekenhuizen, spreekt De Jonge van een heel andere situatie dan vorig jaar. “Er liggen op dit moment ruim 320 patiënten op de ic met corona van de ongeveer 1000 en dat maakt dat het heel druk is, zeker. Maar dat maakt natuurlijk ook wel dat de situatie heel erg anders is dan de golf die we afgelopen winter hebben gehad.”

Lees ook  Utrecht wil proef met opening horeca: sneltest vooraf en mondkapje dragen

“Ik vind dat het zaak is om enerzijds te zien en te erkennen hoe ongelooflijk druk het is in de zorg en aan de andere kant toch ook wel te bedenken dat beperkende maatregelen heel erg ingrijpend zijn in het leven van mensen.”

Stoffelijk overschot aangetroffen in zoektocht naar vermiste Carlos

Spectaculaire klopjacht op twee inbrekers in Den Haag valt in het water