in

De coronacijfers schieten weer omhoog: 6068 nieuwe gevallen

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 6068 nieuwe coronagevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het hoogste aantal meldingen in een etmaal sinds 14 januari.

Het aantal positieve tests was de afgelopen tijd stabiel rond de 4500 per dag, maar zit nu in de lift. Afgelopen woensdag meldde het RIVM 5305 positieve tests, donderdag waren het er 5380, vandaag 6068. Dat zijn er aanzienlijk meer dan een week geleden, toen er 4109 positieve tests werden geturfd.

Het aantal sterfgevallen daalt wel verder. In het afgelopen etmaal werd het overlijden van 27 coronapatiënten gemeld.

Voor een vrijdag is dat het laagste aantal sinds 16 oktober. In de afgelopen zeven dagen werden 264 sterfgevallen genoteerd, gemiddeld bijna 38 per dag.

Lees ook  Hond leidt politie naar gewond en onderkoeld baasje: ’Ze is mijn kleine beschermengel’

Bij het begin van de vaccinatiecampagne in januari kwamen er gemiddeld ongeveer 100 meldingen van sterfgevallen per dag.

Meer jongeren positief
Uit de weekcijfers van het RIVM, die elke dinsdag worden gepubliceerd, waren deze week twee trends zichtbaar: bij jongeren stijgt het aantal besmettingen, bij ouderen daalt het juist.

Ook het aantal ouderen dat overlijdt aan corona daalt. Het percentage van testen die positief uitpakte daalde ook; van 8,9 procent twee weken terug tot 8,1 procent in de afgelopen week. Dat komt doordat weer meer mensen zich lieten testen, blijkt uit het weekoverzicht van het RIVM.

Vooral kinderen, jongeren en twintigers testten vorige week vaker positief dan de week daarvoor. Onder de andere leeftijdscategorieën is het aantal besmettingen redelijk stabiel, behalve bij één groep: de 70-plussers.

Lees ook  Shelly Stark de allermooiste vrouw van Nederland uit de kleren!

‘We zien deze week opnieuw een afname van het aantal besmettingen in verpleeghuizen en woonzorgcentra’, schrijft het RIVM. ‘Het vaccineren werpt daar zijn vruchten af.’

Amsterdam
Amsterdam telde afgelopen etmaal 331 nieuwe gevallen. In Rotterdam werden 238 besmettingen vastgesteld en in Utrecht kregen 117 inwoners te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. In Den Haag werden 112 positieve tests geregistreerd en in Tilburg 103.

Sinds het begin van de uitbraak, ruim een jaar geleden, zijn 1,1 miljoen Nederlanders positief getest.

Van meer dan 16.000 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. De werkelijke aantallen besmettingen en sterfgevallen liggen hoger.

Rutte wil herstelplan corona met álle andere politieke partijen: geen bezuinigingen, meer ic-plekken

Marco Borsato weet het nu zeker: ‘Ik ga nooit meer vreemd’