in

Dave De Kock leidde politie naar lichaam van ontvoerde Dean (4): verstopt tussen rotsblokken op afgelegen parkeerplaats

De vermiste kleuter Dean Verberckmoes (4) is maandagavond dood teruggevonden in de Nederlandse provincie Zeeland.

Zijn lichaam was gedumpt op een afgelegen parkeerplaats, aan het water in Neeltje Jans. “Een plek waar je maar langs één weg kan komen”, zegt woordvoerder Alwin Don van de Nederlandse politie.

Dave De Kock (34), de man die woensdag verdween met Dean, werd eerder op de dag opgepakt na een melding in Meerkerk dat iemand zich verdacht gedroeg. Hij zou de speurders zelf naar het lichaam geleid hebben.

Rond 18.45 uur werd De Kock opgepakt, maar het kind was op dat moment nog altijd spoorloos. Onder meer in Vlissingen werd met een politiehelikopter nog naar hem gezocht.

Later op de avond deelde de politie mee dat ze de jongen dood hebben teruggevonden op Neeltje Jans, een werkeiland op de Oosterschelde.

Volgens de Nederlandse krant ‘BN De Stem’ heeft Dave De Kock (34) de recherche zelf verteld en getoond waar het lichaam lag verstopt, tussen grote stenen in de buurt van het Topshuis en de toeristische trekpleister het Deltapark op Werkeiland Neeltje Jans.

Rond 22 uur stuitten rechercheurs op een levenloos kinderlichaam, op een meter of 200 vanaf de doorgaande weg aan de waterkant, naast de windmolens.

De politie had “aanwijzingen” dat hij daar zou liggen. Zijn lichaam lag verstopt tussen de rotsblokken.

De verdachte kwamen ze in de namiddag op het spoor na een melding in Meerkerk “dat iemand zich verdacht gedroeg”, zegt Alwin Don van de politie Zeeland West-Brabant.

Blijkbaar keek hij in verschillende huizen naar binnen. “Een aantal eenheden zijn ernaartoe gegaan en zij hebben die man aangetroffen en aangehouden.

Zijn auto hebben we in Gorinchem aangetroffen, op een tiental kilometer van Meerkerk.” Bij een eerste verhoor had hij nog niet gezegd waar het kind zich bevond.

“De moeder van het kindje is door de Belgische politie op de hoogte gebracht van het slechte nieuws”, liet een woordvoerder van de Brabantse politie maandag weten.

“De locatie op Neeltje Jans beschouwen wij nu als een plaats delict. Er wordt forensisch onderzoek gedaan om te achterhalen wat er precies met het kindje gebeurd is.”

Lees ook  Johnny de Mol stopt als presentator na beschuldiging seksueel misbruik

De openbare ministeries in België en Nederland overleggen nu over waar De Kock berecht zal worden.

Omdat dader, slachtoffer en nabestaanden uit België komen, wordt verwacht dat hij aan ons land overgeleverd zal worden.

Laatste woorden
“Dag mama, ik ga je missen.” Dat waren de laatste woorden van de 4-jarige Dean toen hij mama Elke afgelopen woensdag uitzwaaide. Sinds die dag was de jongen spoorloos.

De kleuter vertoefde in het gezelschap van Dave De Kock, een vriend des huizes die regelmatig op het kind paste. Het duo werd het laatst samen gezien in Sint-Niklaas.

Mama Elke Verberckmoes (39) is sinds 4 november opgenomen in het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Hiëronymus in Sint-Niklaas voor een depressie.

Vijf dagen in de week verblijft ze er voor een behandeling. In het weekend komt ze naar huis om bij haar kinderen van 4 en 7 te zijn.

“Maar ook dinsdag was ik thuis, omdat Dean een kleine operatie moest ondergaan”, vertelde ze maandagmiddag nog.

Ziekenhuis
De dag erna bracht De Kock haar terug naar het ziekenhuis in de Dalstraat. Elke en Dave kennen elkaar sinds juli.

Hij past regelmatig op haar kinderen. “Toen hij me afzette aan het ziekenhuis, was Dean meegegaan.

Dave zou zich om mijn zoontje bekommeren, iets wat hij trouwens elke woensdag deed.

Ze kunnen het goed met elkaar vinden en Dean beschouwt hem als een soort ‘knuffeloom’. Niks wees erop dat hij dit keer andere plannen had.”

Ruzie
Dave moest de jongen normaal de volgende dag bij de grootouders afzetten, maar kwam niet opdagen.

“Ik heb hem donderdagavond nog aan de lijn gehad en toen was hij thuis in Sint-Gillis-Waas”, vertelde Elke. “Hij woont er samen met zijn vriendin.

Dave zei dat ze met mijn moeder hadden afgesproken om Dean nog een dagje langer bij te houden. Ik vond dat op zich geen probleem, maar nadien bleek dat die afspraak nooit was gemaakt.”

Achteraf vernam Elke dat Dave ruzie had gemaakt met zijn vriendin en vrijdagavond boos vertrokken was. Dean had hij meegenomen.

“Ze zouden blijkbaar in de auto geslapen hebben. Tegen zijn vriendin heeft Dave gezegd dat hij Dean wou meenemen naar zijn grootouders in Antwerpen, maar daar is hij uiteindelijk nooit geweest.

Lees ook  Kabinet wil geen aparte accijnsverlaging brandstof

Wij waren zelf natuurlijk intussen erg ongerust geworden. Het laatste contact was zaterdagmiddag via sms-berichten.

Hij zei dat hij in panne stond ergens in Hasselt, maar ook dat verhaal bleek niet te kloppen. Nadien kwam er geen enkele reactie meer op onze telefoontjes en berichten.”

“Steunpilaar geweest”
Zondag besloot Elke de politie in te schakelen. Ze begreep niet waarom Dave er met haar zoontje vandoor is gegaan.

“Hij is het voorbije jaar een steunpilaar geweest voor mij. Ik ben een bewust ongehuwde moeder van twee kinderen, maar sukkel sinds een tijdje met een depressie.

Tijdens mijn behandeling leerde ik de vriendin van Dave kennen en nadien ook Dave zelf. We konden het goed met elkaar vinden en spraken bijna dagelijks.

Elke woensdag ontfermden ze zich over mijn twee kinderen, zodat mijn eigen moeder wat ontlast kon worden. Met Dean had Dave de beste band.”

Ook de moeder van Elke zag geen graten in de vriendschap. “Dave was altijd beleefd en erg goed voor de kinderen. We begrijpen dan ook niet waarom hij nu plots met de noorderzon is verdwenen.”

Elke deed bij ‘VTM Nieuws’ een emotionele oproep naar Dave om haar zoontje terug te brengen. “Ik probeer me sterk te houden, maar ik sta eigenlijk doodsangsten uit.

Het enige dat ik nu wil, is herenigd worden met mijn kleine oogappel”, klonk het maandagmiddag.

“Zet hem aan de deur en rij weg”
“Ik vertrouwde hem volledig, hij kon heel goed overweg met onze kinderen”, getuigde Elke voor de camera.

“Van woensdag tot donderdagochtend bleven ze bij hem. De kinderen waren altijd heel blij om hem terug te zien en keken zelfs naar hem op. Hij was super met hen.”

“Ik weet dat Dean in goede handen is. Zet hem eventueel aan de deur en rij dan weg, dat maakt me niet uit. Maar breng alstublieft mijn zoontje terug naar huis.”

Elke werd maandagavond op de hoogte gebracht door de Belgische politie.

Heftig: ‘Art Rooijakkers met spoed opgenomen in ziekenhuis’

Ook vriendin van Dave De Kock opgepakt: “Ze was zwaar onder invloed van alcohol en loog om haar partner te beschermen”