in

Dader diefstal dure iPhone in Glanerbrug bekend, alleen: ‘De politie heeft geen tijd’

De omgekeerde wereld noemt Nick Schäffer het. „In plaats dat ze bij de woning van de verdachte aanbellen en mijn gestolen telefoon terughalen, belt de politie bij mij aan om te zeggen dat ik het filmpje van Facebook moet halen.”

Nick Schäffer (33) is eigenaar van het GSM Huys in Glanerbrug. En hij is woest! Dinsdagmiddag rond vijf uur werd brutaal een dure iPhone van de toonbank van zijn winkel aan de Gronausestraat gegrist.

De verdachte zette het met de telefoon (een Apple 12 Pro Max van 1299 euro) op een lopen en verdween.

1000 euro voor gouden tip
Op de videobeelden is te zien hoe een jonge vrouw de verkoper naar een oplader vraagt die achter de toonbank aan de wand hangt.

Op het moment dat de verkoper zich omdraait om de oplader te pakken gaat zij er met de telefoon vandoor.

Schäffer plaatste het filmpje op Facebook en loofde 1000 euro uit voor ‘de gouden tip’. „Twee uur later wisten we al om wie het gaat en waar ze woont”, zegt-ie.

Afgesnauwd
Voordat een medewerker van Schäffer besloot aan te bellen bij de woning in de Rondostraat waar het 17-jarige meisje woont werd de politie gebeld met het verzoek mee te gaan.

„De politie zei dat ze geen tijd had”, zegt Schäffer. „Mijn collega ging er toen alleen op af. Zelf word ik veel te emotioneel op zo’n moment en doe misschien domme dingen.”

De medewerker van het GSM Huys werd na te hebben aangebeld volgens Schäffer afgesnauwd. „Ze zei dat ze de telefoon niet meer had en dat hij moest vertrekken.”

Op een presenteerblaadje
Woensdag kreeg Schäffer te horen dat hij komende maandag bij de wijkagent langs mag om aangifte te doen.

„Je levert de verdachte op een presenteerblaadje aan en dan mag je een week later langskomen voor de aangifte”, zegt hij.

Lees ook  Persoon steekt in op man in supermarkt Vlissingen, meerdere verdachten opgepakt

„ Als ze de telefoon nog heeft, dan heeft ze nog een kleine week om hem te verkopen of te verstoppen.”

Filmpje van Facebook halen
Woensdagavond werd er echter bij Schäffer thuis aangebeld. „Er stond twee agenten op de stoep”, zegt hij.

„Of ik dat filmpje van die diefstal even snel van Facebook wilde halen. Het meisje dat de telefoon had gejat is minderjarig en ik was in overtreding.

Bovendien zou het laten staan van het filmpje vrijwel zeker tot een lagere straf voor haar leiden bij de rechter.

Als ik het filmpje niet zou verwijderen, dan zou de officier van justitie worden ingeschakeld. Ik zei dat ze bij mij aan het verkeerde adres waren, maar aan de Rondostraat moesten zijn.”

Vijf inbraken
Nick Schäffer is extra gefrustreerd, omdat het al de zesde keer in twaalf jaar is dat zijn zaak het slachtoffer is van criminaliteit.

Vijf keer werd er ingebroken in zijn winkel en in de opslag. Schäffer: „Twee keer met enorme schade aan het pand. Ik heb allerlei extra maatregelen moeten treffen om verzekerd te kunnen blijven.

Er was voor tonnen schade en er is, voor zover ik weet, nooit iemand voor opgepakt. Dat de politie nu zelfs niet komen wil terwijl ik weet wie die iPhone heeft gestolen, dat is wel de druppel!”

Politie wil ‘zelf onderzoeken’ en moet ‘prioriteiten stellen’
De politie nuanceert de kritiek van ondernemer Nick Schäffer. Woordvoerder Sven Strijbosch van de politie Oost-Nederland zegt:

„We hebben direct bij de winkel een conceptaangifte opgenomen en beelden veiliggesteld. Er zijn daarbij ook meteen afspraken gemaakt voor een treffen met de de wijkagent (voor volgende week-red.).

De zoektocht naar de naam en het adres van de verdachte is niet door onszelf uitgevoerd. Wij doen graag zelf onderzoek en komen nog liever met bewijzen die ook stand houden in een eventueel vervolgproces. Dit vereist zorgvuldigheid.”

Lees ook  Negen jaar cel voor Britse (19) die baby liet verhongeren toen ze zes dagen lang ging feesten

Straf kan lager uitvallen
Zelf informatie aandragen als burger, dat vindt de politie prima. „Geef ons die informatie en laat het onderzoek aan ons over. Maar ga het niet zelf regelen.

Daarmee word je eigen positie niet beter,” aldus Strijbosch. Hij vindt het onverstandig dat Schäffer de beelden van de brutale diefstal op Facebook zette.

„We kunnen dat niemand verbieden, maar het draagt niet bij aan het onderzoek. Ook kan een straf uiteindelijk lager uitvallen, omdat iemand al met naam en toenaam op het internet stond.

Daarbij komt dat smaad en laster niet zijn toegestaan. Er wordt een naam gekoppeld aan strafbare feiten voordat iemand daarvoor veroordeeld is.”

Niet via media communiceren
Slachtoffer Schäffer noemt het ‘de omgekeerde wereld’ dat de politie met twee man bij hem aan de deur verschijnt vanwege het filmpje of Facebook, terwijl het adres van de dievegge bekend is.

Strijbosch gaat er niet op in. „Dit gesprek voeren we graag zelf met de benadeelde en niet via de media. Uiteraard snappen we dat een winkeldiefstal uitermate vervelend is voor een ondernemer.”

Prioriteren
Over het ‘geen tijd’ hebben zegt Strijbosch: „De politie heeft altijd tijd. Echter moeten we prioriteren. Een melding van een reanimatie gaat voor een winkeldiefstal en bij een ‘heterdaadinbraak’ zijn we sneller ter plaatse dan bij een melding van geluidsoverlast.

Daarbij kan er niet altijd gesproken worden van ‘simpelweg bezoeken en aanhouden’.

Wij moeten een zaak sluitend krijgen, zodat het Openbaar Ministerie een sterke zaak heeft en de verdachte een passende straf krijgt. Ook andere factoren kunnen van invloed zijn op de doorlooptijd.”

Ambitie om mannelijke p*rnoacteur te worden? Niet zo simpel, dit zijn namelijk de torenhoge eisen

Heftig: ‘Hoe kan ik mijn vriendin helpen nadat ze is ver kracht?’