in

Cornelies broer pleegt delict na delict: ‘Afschuwelijk als je de politie moet bellen voor je eigen broer’

Leven met een constante angst voor het volgende delict dat haar broer pleegt. Jarenlang zit Cornelie in onzekerheid, omdat hij keer op keer in de fout in gaat en de gevangenis in moet. Nu zit hij al een tijd in een tbs-kliniek en is het rustiger geworden. “Op een gegeven moment hoort het gewoon bij je leven.”

“Hij heeft een keer dieselolie in zijn arm gespoten, toen was hij bijna zijn arm kwijt”. Haar broer Harm heeft schizofrenie en een verslaving. Hij pleegt allerlei misdaden om dat te kunnen betalen.

Lees ook  Man gestoken tijdens ruzie in relationele sfeer

“Het is altijd beroving, bedreiging en brandstichting. Dat zijn de strafbare feiten die hij heeft gepleegd, tientallen keren. Ik ben denk ik 5 of 6 keer in gevangenissen geweest waar hij zat en in sommigen zat hij ook wel twee keer. Dat was soms een paar maanden, soms een paar jaar”, legt ze uit. “Ik kan niet zeggen dat het went, maar op een gegeven moment hoort het gewoon bij je leven, bij het leven met die broer.”

Lees ook  Tientallen opzeggingen BNNVara na samenwerking met Omroep Zwart

Begeleiding mist
Dat ze de situatie heeft geaccepteerd, betekent niet dat het altijd makkelijk is geweest. “Je hebt totaal geen begeleiding als familielid, dat maakt het ook best lastig om daarnaartoe te gaan. Vught kan ik mij het beste herinneren, dat was echt vreselijk naar. Je staat buiten te wachten en het maakt niet uit of het regent. Er staat een hele rij mensen. Ik denk dat ze zich in de gevangenis moeten realiseren hoe belangrijk familie is voor iemand die vastzit.”

Kritiek op laagvliegende legerhelikopter in Brabant tijdens broedseizoen

XTC-pilletje wordt Valeria (19) fataal: ‘Haar lichaamstemperatuur was 42 graden’