in

Code geel vanwege onweersbuien met extreme hagel en veel regen

Het KNMI heeft voor vandaag en een deel van morgen code geel afgegeven voor de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Dat is niet alleen vanwege de voorspelde hitte, maar ook voor onweersbuien die lokaal gepaard kunnen gaan met hagel en veel neerslag.

De buien worden vooral vanavond, vannacht en morgenochtend verwacht en kunnen zich ook op andere plaatsen voordoen. Hier kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder van ondervinden, waarschuwt het KNMI. Volgens Weerplaza moeten we rekening houden met tussen de 30 en 50 millimeter regen. Lokaal kan dat zelfs meer zijn. In Zeeland is vanmorgen her en der al een bui gevallen. ,,De buien trekken vanaf het zuiden naar het noorden over Nederland’’, aldus meteoroloog Diana Woei. ,,Wij gaan er vanuit dat de meeste regen in het noordoosten en oosten valt.’’

In heel het land geldt voor de rest van de dag ook nog code geel vanwege de hitte. Op veel plekken is het nu al boven de 25 graden. Vooral in het noorden en oosten gaat de zon flink schijnen, waardoor het daar met 30 tot 32 graden tropisch warm wordt. Voor de rest van het land is de verwachting dat het kwik in de loop van de dag wat omlaag gaat, en de hitte verdreven wordt.

Lees ook  Twee doden en twee gewonden op boot in Bolsward, mogelijk door koolmonoxidevergiftiging

Het is vandaag veel vochtiger in de lucht, zeker in gebieden waar regen gaat vallen. Hierdoor voelt het beduidend broeieriger en klammer aan dan gisteren. De Vierdaagselopers hebben vandaag dus alsnog een pittige dag voor de boeg, en morgen wordt dat niet veel beter. ,,Morgenochtend verwachten we al buien in heel het land, en ook bij de start van de Vierdaagse’’, aldus Woei. ,,En dat houdt waarschijnlijk de hele tocht aan.’’ Ook is er morgen beduidend meer wind. Langs de kust wordt windkracht zes verwacht. Met 20 tot 24 graden wordt het morgen nergens meer zomers warm.

Vanaf morgen is ook het Nationaal Hitteplan niet meer actief, aldus het RIVM, dat ook de waarschuwing voor smog intrekt. Ook de waarschuwing voor smog door ozon is dan niet meer van kracht.

Lees ook  17-jarige jongen belandt onder politieauto bij achtervolging, maat gaat er vandoor

Nieuwe zomerdagen
Enkele ‘koelere’ dagen dus, maar vanaf vrijdag loopt het kwik opnieuw op. Dan wordt het naar verwachting 22 tot 24 graden. Zaterdag worden er met name in de zuidelijke provincies weer zomerse temperaturen gemeten. ,,Zondag kan het in Brabant en Limburg zo maar weer tropisch worden’’, voorspelt Woei.

Ondanks de enorme hitte gisteren is het hitterecord uit 2019 (40,7 graden) niet verbroken. In Maastricht bereikte het kwik met 39,5 graden het hoogste punt in Nederland. Daarmee is wel voor de vierde keer op rij het oude hitterecord uit 1944 verbroken. Toen werd het 38,6 graden in het Gelderse Warnsveld. Dat record hield 75 jaar stand, tot er in 2019 in Gilze-Rijen 40,7 graden werd gemeten. Ook de zomers daarop werd het record uit 1944 ieder jaar verbroken. De hitte van de afgelopen dagen heeft overigens niet tot veel meer extra spoedgevallen in ziekenhuizen geleid.

Kindje overleden na steekpartij in Rotterdam-Zuid

Wielrenner knalt tegen stilstaande bus van pakketbezorger en overlijdt