in

Busdrama Leiden: ‘Moeder gilde naar dochter, achterop haar fiets zat nog een kind’

Ze krijgt het beeld maar niet van haar netvlies, had de eerste uren last van flashbacks en kan maar moeilijk inslapen.

Fauve van der Zanden (25) uit Leiden was zaterdag getuige van het drama met het 7-jarige meisje dat overleed nadat ze met haar fietsje onder een bus terecht was gekomen.

Volgens de politie maakte het kind een uitwijkmanoeuvre, vermoedelijk vanwege een plotseling openslaand portier van een stilstaande taxi, en kwam ten val. De impact van het ongeluk is groot.

Van der Zanden kwam zaterdag omstreeks 13.00 uur met een vriendin van de markt. Terwijl ze in de aangrenzende Steenstraat haar fiets pakte, hoorde ze achter zich opeens een doffe klap, gevolgd door geschreeuw.

,,Ik draaide me om en zag dat er een bus stopte vlakbij een moeder met een kind in een zitje achterop haar fiets.

Ze schreeuwde heel hard in een vreemde taal. Ik vermoedde een lichte aanrijding, zag dat moeder en haar kind achterop ongedeerd waren en dacht: niks aan de hand.

Toen zag ik links van haar een kind op straat liggen in een grote plas bloed’’, zegt de twintiger met een brok in haar keel.

”Ik zag dat moeder en haar kind achterop ongedeerd waren en dacht: niks aan de hand. Toen zag ik links van haar een kind op straat liggen in een grote plas bloed”
– Fauve van der Zanden

Ze kreeg tranen in haar ogen, stond als aan de grond genageld en keek om zich heen, vertelt ze. Terwijl haar vriendin 112 belde, zag Van der Zanden dat op de stoep naast het kind een taxi stond geparkeerd met een geopend achterportier.

,,Een man knielde naast het kind. Omstanders hielden intussen de moeder tegen. Wat een gekke situatie, dacht ik.’’

Omdat haar vriendin veel informatie moest doorgeven aan de 112-centrale, had ze tijd om in een soort waas toe te kijken.

,,Ik zag de buschauffeur verstijfd en duidelijk in shock achter het stuur zitten. Even later kwam een marktkramer aangelopen die een doek over het meisje legde. Toen werd ik misselijk, kreeg het gevoel dat ik moest overgeven en draaide me om.’’

Lees ook  Mocro Maffia-acteur Bilal Wahib pronkt met zijn dikke nieuwe auto

Herdenking
Na de komst van de hulpdiensten fietsten de twee vriendinnen ontsteld naar huis. Van der Zanden had de rest van de dag last van flashbacks, zegt ze.

Via de media vernam ze meer over het ongeluk en over een herdenking bij een monument voor het meisje, zondag om 13.00 uur.

,,Mijn vriendin en ik zijn er naartoe gegaan en hebben ook een minuut stilte gehouden. Het was heel heftig, vooral ook de rit door de Steenstraat. Ik kan er nooit meer langskomen zonder aan het drama te moeten denken’’, zegt ze een dag later.

De politie heeft getuigen slachtofferhulp aangeboden, maar daar wil Van der Zanden geen gebruik van maken.

,,Ik vind dat voor mij niet relevant. Ik heb het ongeluk zelf niet gezien en denk dat de ooggetuigen die hulp beter kunnen gebruiken’’, klinkt het droogjes.

Burgemeester
Burgemeester Henri Lenferink bezocht gisteren de ouders van het meisje. Het was volgens hem ‘het moeilijkste gesprek’ dat hij in zijn leven moest voeren.

,,De ouders zagen het ongeluk voor hun ogen gebeuren. Ze hebben intens verdriet en zitten met duizenden vragen’’, vertelde Lenferink maandagmorgen op Radio West.

,,We hebben aangeboden om verder te helpen, maar de familie is nu in shock. De moeder werkt hier bij de universiteit.

De ouders zijn niet in Nederland geboren. Het is onbegrijpelijk, als je je voorstelt dat je ergens naartoe gaat om te werken en dat dit je nu overkomt’’, zei de burgervader.

”De ouders zijn niet in Nederland geboren en zitten met duizenden vragen. Het is onvoorstel­baar als je ergens naartoe gaat om te werken en dit je overkomt”
– Burgemeester Henri Lenferink

Lenferink zat vanmorgen met de politie rond de tafel over het drama. De uitkomsten van het onderzoek naar de toedracht zijn nog niet bekend.

Lees ook  Khadija Arib van de radar verdwenen na verliezen Kamervoorzitterschap

De politie nam de taxichauffeur en de bestuurder van de bus zaterdag mee naar het politiebureau voor verhoor.

De twee passagiers van de taxi meldden zich gisteren bij de politie en zijn eveneens ondervraagd, meldt taxipro.nl.

Droom
De ouders van het meisje bezochten maandag de plek van het drama. ,,Het is ongelooflijk. Ik weet niet hoe ik het moet uitleggen.

Ik denk dat niemand het kan uitleggen. Ik heb het gevoel dat ik slaap, alsof ik nog droom’, vertelde vader Rahim aan Omroep West.

Zijn echtgenote Selda zei dat ze nog steeds trots is op haar dochter en ook altijd trots zal blijven. ,,Ik voel mij nog steeds de moeder van Doris en ik blijf haar moeder.’’

”Ik heb het gevoel dat ik slaap, alsof ik nog droom”
– Doris’vader Rahim

Leidenaren leggen massaal bloemen , knuffels en berichtjes bij het monument voor het slachtoffertje.

,,De stad is in rouw’’, vertelde een inwoner aan Omroep West. Velen betuigen via sociale media ook hun medeleven aan de nabestaanden.

Gevaarlijke verkeerssituatie
Marktvoorzitter Soufian El Marsse sprak van een ‘zwarte dag’ voor Leiden. De vereniging van marktkramers kaartte de in haar ogen te gevaarlijke verkeerssituatie in de Steenstraat bij de Beestenmarkt volgens hem al meermaals aan bij de gemeente.

,,De Steenstraat is normaal eenrichtingsverkeer, maar nu komen van twee kanten bussen’’, zei hij gisteren tegen de lokale nieuwssite Sleutelstad.

Vanwege de coronapandemie is de zaterdagmarkt tijdelijk verplaatst naar de ruimere Beestenmarkt. ,,Er is maar één oplossing: de markt zo snel mogelijk terug naar de binnenstad.’’

Superdruk
Fauve van der Zanden zegt dat het zaterdag ‘superdruk’ was bij de markt. ,,Vanwege die drukte rijden de bussen tijdens de zaterdagmarkt in twee richtingen in plaats van in één.’’

Lichaam van peuter die verdronk bij overtocht Kanaal, is aangespoeld

Overleden persoon gevonden op achterbank van auto bij benzinestation langs A4