in

Burgemeester schaamt zich voor protest tegen komst Afghanen in Harskamp

Burgemeester Verhulst van Ede schaamt zich voor het protest van gisteravond in Harskamp, dat onder zijn gemeente valt. Zo’n 250 mensen demonstreerden tegen de komst van 800 vluchtelingen uit Afghanistan. Op de legerplaats in Harskamp waren eerder die dag de eerste Afghanen aangekomen.

“Natuurlijk is demonstreren een grondrecht”, zegt Verhulst. “Dat iemand zorgen heeft en deze wil uiten, daar heb ik alle begrip voor. Maar echt niet op deze manier. Leuzen gerelateerd aan Auschwitz, het gooien van vuurwerk en het stichten van brand zijn onacceptabel.”

Verhulst wijst erop dat de Afghanen uit een moeilijke situatie komen. “Zij hebben nu eerst rust nodig. Ik hoop toch op enige medemenselijkheid van de mensen die daar kwamen protesteren.”

Lees ook  Buitenkansje: Verrot hoekhuis op Funda voor maar 1.000.000 euro!

‘Eigen volk eerst’
De demonstratie verliep lange tijd rustig, maar later op de avond liep de spanning op en greep de politie met honden in. De betogers, onder wie veel jongeren die alcohol bij zich hadden, riepen leuzen als “Eigen volk eerst” en “Harskamp is van ons”. Ze zeggen dat ze zijn overvallen door de komst van de Afghanen en dat ze bang zijn voor overlast.

De burgemeester wijst erop dat de tijdelijke opvang op de legerplaats onder grote tijdsdruk tot stand is gekomen en dat hij daarom niet alle vragen van omwonenden kan beantwoorden.

Hij noemt het zorgelijk dat de demonstranten zo jong waren. “Daarom ook mijn oproep aan hun ouders: ga eens in gesprek over Auschwitz en wat daar gebeurd is, ga eens in gesprek over oorlogsgeweld en wat dat kan betekenen. En bovenal aan de ouders van wie de kinderen daar stonden: houd je kind daar weg! Ze hebben daar echt niets te zoeken.”

Lees ook  ‘Uitbuitpand’ met 10 bewoners in Almelo gaat op slot: ‘Hier werd 4000 euro per maand aan verdiend’

Ook steun
Verhulst zegt dat hij “alle noodzakelijke maatregelen” zal treffen om herhaling te voorkomen. Hij is blij dat er onder de bevolking ook steun is voor de komst van de Afghanen.

“Ik hoop dat iedereen zich realiseert wat het betekent als je als vluchteling je thuisland hebt achtergelaten en rust moet gaan vinden en wennen in een vreemd land.”

Nederlander slaat vriendin dood

Man probeert vrouw (25) te wurgen in stadspark