in ,

Brabantse school schorst leerling (15) die weigert mondkapje te dragen

Een leerling van het Hanze College in het Brabantse Oosterhout is vijf dagen geschorst, omdat hij geen mondkapje wil dragen. Moeder Sandra Ligtvoet staat pal achter haar zoon: ,,Het mondkapje werkt niet en ontneemt hem zuivere lucht.”

Het probleem speelt sinds de invoering van de mondkapjesplicht op middelbare scholen, een klein jaar geleden. Op dit moment moeten leerlingen en personeel van het voortgezet onderwijs mondkapjes dragen buiten de les.

De 15-jarige zoon van Sandra Ligtvoet weigert dit en krijgt sindsdien slechts incidenteel les of via de computer. In een brief aan de ouders bericht het Hanze College dat de scholier vorige week ‘wederom‘ op school kwam zonder mondkapje. ,,Vervolgens weigerde hij mijn kamer te verlaten en hebben wij na overleg met de leerplichtambtenaar de politie gebeld”, schrijft directeur Jacqueline Ringens.

De Oosterhoutse middelbare school heeft daarop de leerling voor vijf dagen geschorst. ,,Vijf dagen schorsing kan leiden tot verwijdering van school.”

Lees ook  Kabinet krijgt steun van Kamer voor spoedwet avondklok

Het Hanze College nodigt de ouders uit voor een gesprek met de leiding en de leerplichtambtenaar op het Oosterhoutse gemeentehuis. Dit gesprek is donderdag. ,,We gaan dit gesprek aan”, geeft Ligtvoet aan.

Mening
Over haar zoons bezwaren: ,,Het mondkapje wérkt niet. Het gaat in broekzakken en leidt tot bacteriën. Het haalt gezonde zuurstof weg. Waarom zou hij iets dragen dat tegen hem werkt? Mijn zoon heeft daarover zijn mening. En ik sta achter hem. Dat zouden meer ouders moeten doen.” Ligtvoet en haar zoon zijn beiden niet gevaccineerd, omdat zij dit niet nodig achten.

En dat haar zoon daardoor geen onderwijs kan volgen? ,,We gaan hier niet in mee. Mijn zoon is kerngezond, heeft nooit iets gehad. Het mondkapje heeft geen nut. Ik ga ervan uit dat hij wellicht thuis lessen kan volgen, maar anders wordt hij mogelijk verwijderd van school.”

Er is inmiddels een internetpetitie gestart als steun voor Ligtvoets zoon. Gezien het feit dat de mondkapjesplicht op alle middelbare scholen geldt, is het lastig een alternatief te vinden. ,,Het is niet anders. Hij blijft bij zijn mening. Waarom mag hij die mening niet uiten?”

Lees ook  Man ziet huis van buren te koop staan en tot zijn grote verbazing ligt zijn eigen kat op bed te relaxen

,Wij hebben net als alle andere scholen een mondkapjesplicht”, reageert rector Nynke Gerritsma namens de Kwadrant Scholengroep, waar het Hanze College onder valt. ,,Zo voeren we de coronamaatregelen uit en hopen we bij te dragen aan de bestrijding van het virus. Als er medische redenen zijn, kan hiervan afgeweken worden. Ook als iemand geen mondkapje wil dragen, dan gaan we in gesprek. We blijven altijd onderwijs verzorgen, al dan niet in aangepaste vorm.”

Interne zaak
Tussen de school en ouder is eerder een gesprek geweest. ,,Wij gaan altijd het gesprek aan, maar wel binnen de grenzen van de omgangsvormen van de school. Meer details wil ik uit privacyoverwegingen niet kwijt. Het is een interne zaak.”

Altijd al een animatiefiguur willen zijn? Disneyland Parijs zoekt prinsessen, dwergen en superhelden

Syriër voor rechter na afwijzen woning: hij wil geen appartement delen met anderen