in

Björns dochtertje Maja (4) is blind: ‘Soms zit ze midden in de nacht in haar kamertje te spelen’

Soms zit Maja (4) midden in de nacht op haar kamertje te spelen, zonder dat ze in de gaten heeft dat haar vader en moeder gewoon liggen te slapen.

Want dag en nacht onderscheiden kan ze niet: ze is blind. Vader Björn van Loon (35) kan er intussen wel om lachen.

Maar snel weten wat er met je kindje aan de hand is, wenst hij elke ouder toe. Reden voor actie, ofwel zo’n anderhalve marathon per dag lopen.

Björn herinnert zich nog de blijdschap om de geboorte van hun eerste kind. Na een relatief goede zwangerschap en bevalling zette zijn vrouw Emily een wolk van baby op de wereld.

,,Achteraf hoorden we van vrienden dat ze wel iets in de gaten hadden, maar ja, je zit op een roze wolk, je gaat er niet vanuit dat er iets aan de hand is”, zegt hij nu.

En dat een pasgeboren baby nog vooral reageert op stemmen, warmte en aanraking, hielp ook niet om in te zien dat er iets loos was. ,,Mijn telefoon stond vol met foto’s, ik was gewoon blij en trots.”

Oogarts
Pas bij het eerste consultatiebezoek gingen de alarmbellen af. ,,Haar oogbewegingen waren niet goed en we werden doorgestuurd naar een oogarts.

Maar dan nog steeds kan je je niet voorstellen dat er iets heel erg mis is. En die oogarts kon ook alleen maar constateren dat alles erop en eraan zat, wist het ook niet echt goed.”

”Als er een plan is, kan ik daar iets mee en blijf ik positief”
– Björn van Loon

Drie maanden na de geboorte van Maja werd in Zeist de conclusie getrokken, bij Bartimeus, voor mensen die slechtziend of blind zijn:

Lees ook  Moeder deelt foto van haar zoon met kanker en een bericht dat iedereen zou moeten lezen

,,De kegeltjes en staafjes in je oog, de cellen die het licht opvangen om te kunnen zien, die doen het bij haar niet. Dezelfde dag kregen we al te horen: ze is blind.”

Verdriet
Verdriet overmande moeder Emily. Vader Björn schoot in de actiemodus: ,,Als er een plan is, kan ik daar iets mee en blijf ik positief.”

Het duurde even voor de ouders van elkaar in de gaten hadden hoe ze met het nieuws over de nieuwe wending in hun leven omgingen.

,,En dan zijn er zelfs best veel ouders die na een jaar nog niet weten wat er aan de hand is”, zegt Björn.

Het is precies de reden voor de sponsoractie die hij begon: in een week tijd het Pieterpad tussen Pieterburen in Groningen en de St. Pietersberg in Limburg afleggen.

Als deeltijd biologieleraar én sportcoach weet hij wat trainen onder zware omstandigheden is. En het doel heiligt de zware tocht: een snellere diagnose voor blinde kindjes.

”Er bestaat wel specialis­ti­sche apparatuur die het gemakkelij­ker maakt, maar de meeste oogartsen hebben dat niet”
– Björn van Loon

Specialistische apparatuur
,,Baby’s en peuters gaan vaak slaan en bewegen als er iets aan hun oog wordt onderzocht. Tegen volwassenen kun je zeggen dat ze even stil moeten zitten, maar zo werkt dat niet bij kleintjes”, zegt Björn.

,,Er bestaat wel specialistische apparatuur die het gemakkelijker maakt, maar de meeste oogartsen hebben dat niet.”

En ook het nieuwe diagnostisch centrum dat Bartiméus in juni in Zeist opent, is nog niet voorzien, weet hij.

Lees ook  Vrouw sticht brand in eigen appartement in Almelo en wordt door politie en arrestatieteam uit huis gehaald

De tocht is intussen begonnen en daarmee het afzien. Maar de gedachte aan zijn vrolijke meisje helpt. Net als de eerste 5000 euro die binnen is. ,,Al is er veel meer nodig voor de apparatuur en het personeel dat het kan bedienen.”

”Twee jongetjes hadden het erover of ze naar binnen zouden durven. En dat kleine meisje van mij, in haar schattige jurkje liep zo het donker in”
– Björn van Loon

Met bestek eten
Maja ontwikkelde zich de afgelopen jaren intussen tot een gezonde kleuter. ,,Al moet je haar in elke ontwikkelingsfase leren wat de bedoeling is. Zelf met bestek eten bijvoorbeeld.

 

Dat moet je haar laten voelen”, zegt Björn. ,,Normaal zijn we net apen; kleine aapjes doen alles na. Maar zo werkt het bij haar niet. Wij zijn haar ogen en ze vertrouwt ons blind. Heel mooi om te zien hoe ver dat haar brengt.”

Al zal haar leven nooit hetzelfde zijn als dat van een ziend persoon, of als dat van haar net geboren broertje Pelle, die wel kan zien.

,,Soms zit ze ’s nachts doodleuk op haar kamertje te spelen, omdat ze niet in de gaten heeft dat het nacht is”, zegt Björn. Maar gelachen wordt er ook.

,,Vorig jaar bezochten we op Terschelling een bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Twee jongetjes hadden het erover of ze naar binnen zouden durven.

En dat kleine meisje van mij, in haar schattige jurkje liep zo het donker in. Je had ze moeten zien kijken! En ik voelde me heel erg trots.”

Voor de zuurpruim onder ons hebben we goed nieuws: Negatief denken is goed voor onze gezondheid!

Zwaargewonde Eitan (5) verliest ouders, broertje en overgrootouders bij drama met kabelbaan: dit zijn de 14 slachtoffers