in

Bijwerkingencentrum: 225 sterfgevallen gemeld na coronaprik, vooral ouderen

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 225 meldingen gekregen over mensen die zijn overleden na inenting met een vaccin tegen het coronavirus.

Maar dat betekent niet dat een bijwerking van het vaccin de oorzaak is van het overlijden. Verder in dit liveblog: 112.975 coronaboetes heeft de politie in een jaar tijd uitgedeeld. De meeste bekeuringen waren voor het overtreden van de avondklok, 64 procent.

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 225 meldingen gekregen over mensen die zijn overleden na inenting met een vaccin tegen het coronavirus.

Maar overlijden na vaccinatie betekent niet dat een bijwerking van het vaccin de oorzaak is van het overlijden, onderstreept de organisatie.

Lees ook  Niet eerder zoveel besmettingen: RIVM meldt 16.364 positieve tests

Volgens Lareb zijn bij een groot deel van deze groep gezondheidsproblemen de meest voor de hand liggende verklaring voor het overlijden.

“Bij een aantal meldingen hebben bijwerkingen mogelijk bijgedragen aan het verslechteren van een al kwetsbare gezondheidssituatie of sluimerende onderliggende conditie, al dan niet door hoge leeftijd”, meldt het centrum.

Bij veel meldingen is er volgens Lareb meer informatie nodig over de oorzaak van overlijden, opgetreden bijwerkingen en onderliggende gezondheidsproblemen.

“Deze informatie is nagevraagd. Helaas is er bij meerdere meldingen nog steeds onvoldoende bekend voor een goed inzicht.”

Het gaat om 182 mensen van 80 jaar of ouder, 34 personen tussen de 65 en 79 jaar en 8 personen onder de 65 jaar. Van één persoon is de precieze leeftijd niet bekend.

Lees ook  Militair steekt vrouw neer in Wolvega, slachtoffer zwaargewond

De meeste meldingen gingen over het vaccin van Pfizer/BioNTech. Volgens Lareb overleden 150 mensen na de eerste prik en 40 na de tweede vaccinatie.

Dit is het meest gebruikte coronavaccin en ook het vaccin dat vooral voor ouderen wordt gebruikt. Bij 22 meldingen betrof het het vaccin van Moderna (16 na de eerste vaccinatie en 8 na de tweede vaccinatie) en bij 9 meldingen het vaccin van AstraZeneca. Bij 4 meldingen is het vaccin onbekend.

Kabinet vraagt ons nog even om geduld: nu geen versoepelingen verwacht

OnlyFans-ondernemers zijn account kwijt na documentaire