in

Bewoner over vondst babylijkje: ‘Weet niet of ik de vader ben en ook niet of het een jongen of meisje was’

De bewoner van het huis waar maandag in de achtertuin een babylijkje werd gevonden, weet niet of hij de vader is.

Hoe het heeft kunnen gebeuren weet hij inmiddels wel. Die wetenschap geeft hem rust: ‘Ik heb er vrede mee’.

,,Ik weet niet of ik de vader ben en ik weet niet of het een jongen of een meisje was”, zegt Ingo Brugman, de bewoner van de rijtjeswoning aan de Krokusstraat in ’s-Heerenberg.

Hoe lang het geleden is dat het lijkje is begraven weet Brugman inmiddels wel: ,,Maar dat hou ik nog voor me.”

‘Ik heb er vrede mee’
48 uur nadat de politie maandagmorgen iets voor 10.00 uur bij hem aanbelde, is Brugman (37) – naar eigen zeggen door de politie gezien als getuige, niet als verdachte – de rust zelve.

,,Ik weet nu wat er is gebeurd”, zegt hij vriendelijk, kalm en bij de les. ,,Het heeft zich buiten mij afgespeeld, maar wél in dit huis. Ik heb geen verdriet, ben ook niet boos. Ik heb er vrede mee en kan het ook begrijpen.”

”Als mensen mij echt willen steunen, kunnen ze beter aanbellen en een bak koffie met me drinken.”
– Bewoner

Die rust was er maandagmorgen allesbehalve. Volgens Brugman werd hem door de politie gesommeerd het huis te verlaten.

Terwijl hij onderdak vond bij zijn vader, startte de politie op basis van een tip – ‘Niet van mij’ zegt Brugman – een forensisch onderzoek.

Eerst werd de voortuin – die toch al overhoop lag vanwege een kleine verbouwing – op de kop gezet. Toen daar niets werd gevonden, werd de aandacht verlegd naar de achtertuin.

Lees ook  Politie: verdachten aanslag De Vries zijn Pool (35) uit Maurik en Rotterdammer (21)

Niet in de koude kleren
,,Wat ze zochten werd mij niet verteld”, zegt Brugman. ,,Pas ’s avonds hoorde ik van de politie wat er was gevonden. En dinsdag kreeg ik het hele verhaal te horen.

Ik weet alles nu. Het waarom en het hoe.” Het is hem aan te zien dat de boodschap hem niet in de koude kleren is gaan zitten: ,,Het is onwerkelijk”.

Ondanks het onwerkelijke bericht sliep Brugman in de nacht van maandag op dinsdag gewoon thuis.

Dinsdag in de namiddag – na een politieverhoor – had hij nog geen trek om verslaggevers van deze krant te woord te staan.

,,Ik had geen trek in welke media dan ook”, zegt hij. Maar woensdagmorgen is hij bereidwilliger, brengt de hond – een Mechelse herder genaamd Diva – tot rust en zet koffie. Dan vertelt hij wat hij kwijt wil.

Niets bekend over aanhoudingen
Of er aanhoudingen zijn verricht of dat er verdachten zijn in kwestie rond het babylijkje, wil de politie niet zeggen.

Ook gaat de politie niet in op de bewering van Ingo Brugman dat hij geen verdachte is, maar getuige.

Wel liet de politie maandag al weten uiterst terughoudend te zijn over deze kwestie, die als ‘triest’ omschreven wordt.

Er loopt in elk geval een strafrechtelijk onderzoek naar de achtergronden van de gruwelijke vondst in een achtertuin bij de woning aan de Krokusstraat in ’s-Heerenberg.

Lees ook  TUI en KLM stunten met mega kortingen naar Bonaire, Curacao en Aruba

‘We liggen in scheiding’
Met zijn vrouw woont hij sinds 2012 in het rijtjeshuis, een koopwoning, aan de Krokusstraat. Samen hebben ze twee zoontjes (5 en 10 jaar).

Het stel heeft al langere tijd een slechte verstandhouding en mede om die reden logeren de kinderen al een half jaar bij de ouders van Brugman.

De relatie met zijn vrouw verslechterde dusdanig dat hij haar vorige week dinsdag uit huis zette. ,,Zonder geweld”, voegt hij eraan toe. ,,We liggen in scheiding. Maar de procedure is nu voorlopig stopgezet.”

Brugman praat met clementie over zijn vrouw, van wie voor de buitenwereld in elk geval sinds maandag onduidelijk is waar ze verblijft.

,,Net als ik, is ook zij op vrije voeten”, zegt Brugman. ,,Ik weet waar ze is. Ergens in Nederland. Of zij verdachte is, weet ik niet.”

Waarom er juist nu – bijna een week na het vertrek van zijn vrouw uit de Krokusstraat – een tip binnenkomt bij de politie die leidt naar de gruwelijke vondst in de achtertuin, weet Brugman niet. Ook zegt hij niet te kunnen zeggen of de baby op de wereld is gezet door zijn vrouw.

Knuffels en bloemen
Woensdagmorgen vond hij knuffels en bloemen in de voortuin. Hoewel hij er niet blij mee is – ‘Ik heb er immers niets mee te maken’ – laat hij ze liggen.

,,Ik snap dat mensen het doen”, zegt hij. ,,Maar als ze mij echt willen steunen kunnen ze beter aanbellen en een bak koffie met me drinken.”

Gedumpt konijn overlijdt kort nadat het wordt gevonden in Purmerbos

Migranten van boord gegooid bij overtocht naar Jemen