in

Baby doodgebeten door gezinshond in Engeland: “Hij dacht dat het speeltje was”

Een pasgeboren baby is verscheurd door de hond van het gezin, terwijl de mama in de zetel lag te slapen en de papa buiten een sigaret rookte. Baby Reuben McNulty uit het Engelse Petersborough was amper 14 dagen oud, toen een staffordshire-bulterriër hem tot 23 keer in het hoofd beet.

De gruwelijke feiten gebeurden in Groot-Brittannië. Baby Reuben woonde met zijn ouders de buurt van Peterborough in Engeland, op ruim 100 kilometer van London. Hij overleed enkele weken na de aanval van de Stafford aan zijn verwondingen. Zopas zijn resultaten van het gerechtelijk onderzoek bekend.

De ouders, Amy Litchfield (31) en Daniel McNulty, zijn niet vervolgd voor de feiten. Nochtans waren ze voorafgaand aan het drama gewaarschuwd door de sociale diensten. Ze mochten hun baby geen seconde alleen laten met hun twee Staffords.

Maar tijdens de nacht van 18 november 2018 ging het mis. Vader Dan zat buiten een sigaret te roken, toen hij gehuil hoorde. “Toen ik binnenkwam, lag mijn vrouw in slaap in de zetel”, verklaarde hij aan de politie. Toen hij zijn zoon Reuben pakte, “ontdekte hij bloed” en zag “hoe de hond zijn lippen likte”.

Lees ook  Kun je het coronavirus verspreiden met een scheet?

De vader belde meteen de hulpdiensten. “Ik denk dat de hond hem heeft aangevallen” klonk het. “Mijn partner sliep, ik hoorde gehuil.” Enkele weken later stierf Reuben wegens zware verwondingen aan de hersens, schedel en het ruggenmerg.

Prooi of speelgoedje
Forensisch dierenexepert Simon Newbury vermoedt dat de zes jaar oude Stafford Dotty de baby als “een kleine prooi of een piepend speelgoedje” zag. Mogelijk werd hij “gestimuleerd tot een roofzuchtige drift als gevolg van een beweging of gehuil”.

De ouders werden na de feiten even gearresteerd op verdenking van kinderverwaarlozing. Net voor de geboorte was door de sociale diensten immers nog een ‘kinderbeschermingsplan’ opgesteld waarin duidelijk stond dat ze hun baby nooit alleen mochten laten met de honden.

Lees ook  John zat drie jaar vast omdat hij een aapje wilde stelen uit de dierentuin voor zijn vriendin

Nooit agressief
Toch werd in december 2020 beslist de ouders niet aan te klagen. Moeder Amy was al eigenares van de honden sinds hun geboorte, en nooit waren er incidenten, of meldingen dat ze agressief waren.

Dat de vrouw lag te slapen, was volgens het onderzoek niet abnormaal. Het was 2 uur ’s nachts, ze was moe in de weken na de bevalling en bovendien had ze een slaapmiddel genomen. Volgens haar verklaring “hoorde ze haar man zeggen dat hij een sigaret ging roken, maar viel ze daarna in slaap”.

‘Grote hond in kleine verpakking’
Het onderzoek beschouwt het overlijden als “een kleine onoplettendheid, met gruwelijke gevolgen”. De twee Staffords van het gezin, Fizzy en Dotty, werden afgemaakt. De ouders gingen na het drama uit elkaar.

Het hondenras staffordshire-bulterriër wordt vaak omschreven als ‘een grote hond in een kleine verpakking’. Ze zitten vol energie en zijn dol op spelletjes, maar hebben wel nood aan duidelijkheid.

Vrouw heeft ‘schijt aan coronaregels’ en poept voor de deur van restaurant in Doesburg

Slachtoffer (19) dat met kerstnacht bewust werd aangereden verliest been: politie zoekt dader