in

Anti-coronapil maakt volgens onderzoek korte metten met virus: ‘Indrukwekkende resultaten’

Een pil slikken tegen corona? Dat zit er wat Amerikaanse farmaceuten Merck en Ridgeback betreft in.

De farmaceuten hebben een pil in ontwikkeling, genaamd molnupiravir, en uit onderzoek blijkt dat deze pil het coronavirus kan doden.

Door het nemen van de pil – binnen vijf dagen nadat de eerste klachten zich aandienen – werd het risico op ziekenhuisopname of overlijden met 48 procent verminderd.

Merck en Ridgeback willen zo snel mogelijk toelating voor het middel, molnupiravir, aanvragen bij de Amerikaanse toezichthouders.

‘Middel kan virus doden’
Joost Wiersinga, hoogleraar interne geneeskunde, is enthousiast over het medicijn, zegt hij in de VI Ochtendshow op Radio Veronica.

“Ik denk dat het zeker indrukwekkende resultaten zijn.” Daarbij noemt hij wel de disclaimer dat het gaat om voorlopige onderzoeksresultaten van deze pil en dat deze nog niet is geregistreerd, maar toch is het goed nieuws.

Lees ook  Priya en haar 81 dieren dreigen op straat te belanden: 'Ze hebben allemaal een rugzakje'

“Dit is de eerste keer dat we echt een antiviraal middel in handen hebben, dus een middel dat direct het coronavirus kan doden.”

Een ‘gamechanger’ wil Wiersinga het nog niet noemen, “maar het is een mooi extra arsenaal voor wat we kunnen”. De pest is wel dat het virus “slim” is, benadrukt hij. “Het kán resistent worden tegen dit middel.”

Voorlopig nog niet af van vaccinaties
Vooral mensen die tot de risicogroep behoren, zouden baat kunnen hebben bij de pil. “Mensen die al zijn opgenomen in het ziekenhuis zullen er weinig aan hebben, maar om ziekenhuisopnames te voorkomen zou het een mooie toegevoegde waarde kunnen zijn”, stelt hij.

Lees ook  Politie greep bewust niet in bij incidenten Urk om ‘escalatie te voorkomen’

Een toegevoegde waarde, want van vaccinaties zijn we voorlopig nog niet af. “Het voorkomen van een potentieel dodelijke ziekte is het allerbelangrijkste en dat doe je met een vaccin.”

Bittere pil
Het nieuwe medicijn dreigt financieel wel een bittere pil te worden, want waarschijnlijk wordt het heel duur, vreest de hoogleraar. Wel zeshonderd euro voor een kuur van vijf dagen, rekent hij voor.

“Dus het zou dan alleen zijn voor een kleine groep mensen waarbij het vaccin niet goed werkt of waarbij hun gezondheid groot risico loopt.”

Annemieke ziet tonnen verdampen in Miljoenenjacht

Chiara en haar kinderen danken leven aan rookmelder nadat huis afbrandt door hoverboard