in

Amsterdam biedt als eerste stad excuses aan voor slavernijverleden

Burgemeester Halsema van Amsterdam heeft excuses aangeboden voor de betrokkenheid van het stadsbestuur bij het slavernijverleden.

In een speech tijdens de nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden maakte ze duidelijk dat het bestuur zijn verantwoordelijkheid wil nemen voor de rol van Amsterdam bij de slavenhandel en slavernij en het daardoor veroorzaakte leed.

“Voor de actieve betrokkenheid van het Amsterdamse stadsbestuur bij het commerciële systeem van koloniale slavernij en de wereldwijde handel in tot slaaf gemaakten bied ik, namens het college van burgemeester en wethouders, excuses aan”, zei de burgemeester.

In haar toespraak benoemde ze de rol van Amsterdam bij het slavernijverleden. “De provincie Holland was een grote speler in de handel en uitbuiting van slaafgemaakten”, zei Halsema.

Lees ook  Nederland in verzet tegen Brussels plan voor inperken geldigheid coronapas

“In de 18e eeuw kwam 40 procent van de economische groei voort uit slavernij. En in Amsterdam verdiende bijna iedereen aan de kolonie Suriname. Het stadsbestuur, dat mede-eigenaar en bestuurder van de kolonie was, voorop.”

De stad profiteerde ook via stadsregenten die zitting hadden in het bestuur van de WIC en de VOC. “Deze geschiedenis heeft een erfenis achtergelaten in onze stad.

Groots en zichtbaar in de historische grachtengordel en de rijkdom van kunst. Veel minder zichtbaar – en lange tijd genegeerd – in de uitbuiting toen en de ongelijkheid van nu”, aldus Halsema.

‘Ononderbroken lijn met het verleden’
De burgemeester benadrukte dat “geen enkele nu levende Amsterdammer schuld heeft aan het verleden”. Ze voegde eraan toe dat het stadsbestuur wel zijn verantwoordelijkheid neemt hiervoor.

Lees ook  Na dildo's op de brievenbus hangt nu een enorme snikkel in het bushokje

“Dit stadsbestuur staat in een ononderbroken lijn met het bestuur van haar voorgangers. Ook met die regenten en burgemeesters, wier handelen wij verafschuwen.”

De excuses van Amsterdam volgen op een adviesrapport dat eerder vanmiddag werd gepresenteerd.

Het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden schrijft daarin dat de Nederlandse Staat moet excuses moet aanbieden voor het slavernijverleden.

Daarnaast moet Nederland erkennen dat de slavernij en slavenhandel misdrijven tegen de menselijkheid waren en inzien dat de gevolgen van het slavernijverleden nog altijd voelbaar zijn.

Amsterdam, Rotterdam en Utrecht hebben de afgelopen tijd onderzoek laten doen naar hun slavernijverleden, waaruit blijkt dat de steden profiteerden van de slavernij. Ook Den Haag wil zo’n studie laten uitvoeren.

Leerling rijdt vlak voor het einde van de motorrijles met volle vaart een woning binnen

Hond opzettelijk vergiftigd