in

Ali (61) redde moeder en kleine kinderen uit brandend huis: ‘Ik heb genoeg geleefd’

Ali (61) schuwde de dood geen seconde toen hij een moeder en haar twee kleintjes uit een brandend huis in Sliedrecht vandaan trok. ,,De buren waarschuwden me wel: die ramen die gaan klappen! Maar ik ben oud genoeg om kinderen te redden. Ik heb genoeg geleefd.”

Ali Aydin aarzelde geen moment toen hij zijn buurvrouw huilend en roepend om hulp uit het raam van de bovenste verdieping van een brandend huis zag hangen half augustus. Met gevaar voor eigen leven redde hij de drie -samen met andere buren- uit de vlammenzee. En dat is niets minder dan een heldendaad, zo roemde de Sliedrechtse burgemeester de dappere actie van de bewoners van de Wilhelminastraat.

Tranen konden niet uitblijven tijdens de samenkomst van slachtoffers, helden, de brandweerlieden en politieagenten die die dag ter plaatse waren, en de burgemeester. De helden werden geprezen, de slachtoffers betreurd, verhalen werden uitgewisseld, en af en toe werden er zelfs tranen gelaten.

Dat die zondag 22 augustus niet alleen een diepe indruk heeft achtergelaten op de bewoners van het brandende huis aan de Wilhelminastraat, maar op álle betrokkenen, is direct helder. ,,Dat hondje, die zal ik nooit meer vergeten”, roept een brandweerman.

Vuur!
,,Mama, mama! Er is vuur!”, riep een van de twee kleine kinderen van mevrouw Knoote die bewuste ochtend. Ze kijkt geschrokken naar het trapgat. Zwarte rook baant zich een weg naar boven. ,,Ik was net mijn jongste op bed aan het leggen, toen ik dat vuur zag. Ja, ik had niet het idee dat we nog naar beneden konden.” Ze belde gelijk 112, zette alle ramen open en ging om hulp roepen, hangend uit het raam.

Lees ook  Agenten in kogelwerende vesten houden gezin onder schot nadat zoontje neppistool wint op kermis

Buurvrouw Diana Krieke werd wakker van het luide gegil. ,,Het was zó intens. Ik dacht dat het de televisie was bij mijn dochter op de kamer. Maar dat bleek niet zo te zijn. Toen deed ik het raam open. En dan kijk je omhoog, zie je de buurvrouw huilend en roepend uit het raam hangen met haar twee kleine kinderen onder beide armen. Echt verschrikkelijk. Dat beeld raakt nooit meer van je netvlies.”

Diana speert meteen naar haar buurman Ali, haar rots in de branding, naar wie ze al vijftien jaar toegaat als er iets loos is. Ali: ,,Ze was op mijn raam aan het rammen, zo hard dat het bijna kon breken. Helemaal in paniek. Ik ben een koele kikker, ik word daar niet zenuwachtig van. Ik ga gewoon helpen”, zegt hij nuchter.

Alleen een keukentrap
Maar in mum van tijd was, op Ali na dan, de hele straat in paniek. Een keukentrap was alles wat Ali bij de hand had om de moeder met haar twee kinderen, van wie ééntje alleen in een luiertje gehuld, uit het raam van de bovenste verdieping te krijgen.

Lees ook  1-jarig kind omgekomen bij aanrijding in Aarle-Rixtel

Ondertussen namen de vlammen de benedenverdieping over. Volgens buren was er een kans dat het onderraam, waartegen dat laddertje inmiddels geparkeerd stond, zou springen. Ali: ,,Ja, de buren zeiden: dat raam kan wel klappen. De boel exploderen. Maar dat maakte mij niet uit, die kinderen moeten eruit. Ik ben oud genoeg om kinderen te redden. Heb genoeg geleefd.”

Onverschrokken klom Ali even later op de ladder en greep de twee kinderen bij de voetjes. Hun moeder liet ze uit het raam hangen aan de handjes. Gelukkig kwam buurjongen Jeroen Last ook al snel te hulp met een grotere ladder, waarmee de moeder kon worden gered.

Zwarte tandjes
Vlak daarna arriveerden de brandweer en politie. ,,De hond was nog binnen, beneden. Dat vergeet ik nooit meer. Ik deed de achterdeur open en ze sprong enthousiast tegen me aan.” Mevrouw Knoote, eigenaar van de hond, krijgt tranen in haar ogen: ,,Ik heb haar wel honderd keer geroepen, echt geschreeuwd. Maar ze kwam niet. Dus ik dacht: die is dood.” Maar het de enige schade die de hond opliep waren ‘zwarte tandjes’.

,,Deze reddingsactie is een groot compliment waard”, zegt burgemeester Jan de Vries. ,, Zulke inwoners hebben we nodig, die handelen wanneer nodig en niet ook het gevaar voor eigen leven daarin schuwen. U bent een groot voorbeeld.”

EU geeft jongeren cadeautje: gratis 30 dagen met de trein door heel Europa

Geen vervolging Bilal Wahib voor misplaatste actie