in

Alex (24) werd door ‘grap’ gelinkt aan de schietpartij op Peter R. de Vries en kreeg bezoek van arrestatieteam

Hij was naar eigen zeggen met een groep vrienden “aan het chillen” op een pleintje in Nieuwegein, toen de 24-jarige Alex iets na 21.00 uur ineens werd gelinkt aan de aanslag op Peter R. de Vries.

“Mijn vrienden zagen een signalement van de dader die werd gezocht en die leek op mij”, zegt Alex, nog een beetje beduusd na wat er gisteravond allemaal is gebeurd, tegen NOS Stories.

Via Burgernet werd kort na de aanslag een signalement verspreid van de schutter. Het zou gaan om een man, met een klein, tenger postuur.

Hij droeg ten tijde van de schietpartij een donkergroene jas met camouflagevlekken en een zwarte pet. Alex voldeed volgens vrienden aan dit signalement.

Voor de grap maakte de vriend een foto van Alex en stuurde die in een WhatsApp-groep met de tekst: “Haha, Alex is de dader”.

De foto werd doorgestuurd en verspreidde binnen no-time als een olievlek door andere groepen.

Ook op chatdienst Telegram ging de foto viral. “Het begon als een grap, maar het liep een beetje uit de hand”, zegt Alex vrij nuchter.

Lees ook  Vrouw neergestoken op camping Resort aan de Maas

Een van zijn vrienden besloot zelf de politie te bellen, om te voorkomen dat Alex onverwachts van zijn bed zou worden gelicht.

“Daar zeiden ze: heel vervelend, we kunnen er niks mee”, zegt Nadia (21), een vriendin van Alex die er ook bij was.

Daarna belden ze de wijkagent die ze goed kenden. “We vroegen of hij naar ons toe kon komen, zodat we konden uitleggen dat het verhaal klinkklare onzin was.”

Ondanks de pogingen van de vrienden om de boel te neutraliseren, stond er binnen 20 minuten toch een groep van acht zwaarbewapende agenten met vier wagens voor hun neus.

“We hoorden ‘handen omhoog’ door een megafoon”, zegt Nadia. “We hadden een hond bij ons, die gespannen was en begon te blaffen. De politie richtte daar een wapen op. Toen wisten we: het is serieus.”

Alex en vier vrienden, die de politie stonden op te wachten, moesten omdraaien en op de grond gaan liggen.

Nadat ze werden gefouilleerd, legden de vijf het verhaal uit. “De politie geloofde het gelijk, omdat we zelf hadden gebeld”, zegt Nadia. “We hadden alleen nooit verwacht dat het zo’n chaos zou worden.”

Lees ook  Man (19) met fles op hoofd geslagen: schedelbreuk en hersenschudding

‘Niet grappig’
Het idee dat hij online door mensen wordt neergezet als de schutter die het had gemunt op Peter R. de Vries, vindt Alex “niet zo grappig”.

“Het is niet echt fijn als je wordt aangezien als dader, terwijl je dat helemaal niet bent. Zelfs mijn baas appte, maar hij wist snel dat ik het niet was.”

Ook Nadia is flink geschrokken van wat er is gebeurd. “We hebben hier wel van geleerd dat we dit soort grappen niet moeten maken.”

De politie in Nieuwegein zegt dat het verhaal van Alex en Nadia klopt. Het enige wat ze niet kunnen bevestigen is of de agenten ook echt hun wapens trokken.

De politie kan ‘de grap’ niet waarderen en wijst erop dat dit soort zaken erg belastend zijn voor agenten.

“Dit soort grappen kunnen echt niet. We moeten na zo’n aanslag in een hele korte periode ontzettend veel informatie verwerken, we kunnen dit er echt niet bij hebben.”

Ook verzoekt de politie om beelden altijd naar de politie te sturen en niet te delen in WhatsApp-groepen.

Waarom werd Peter R. de Vries niet beveiligd?

Man ‘steelt’ hond van buurman om hem van mishandeling en verwaarlozing te redden