in

Al per 1 april accijnzen brandstof omlaag

Het kabinet gaat al per 1 april de accijnzen voor brandstof verlagen. Eerder lag nog de datum van 1 juli op tafel.

De ingangsdatum van de btw-verlaging op energie blijft wel op de geplande 1 juli. Dat melden politieke bronnen aan RTL Nieuws.

Gisteren werd al bekend dat het kabinet de accijns op brandstof en de btw op energie voor in ieder geval een halfjaar gaat verlagen.

Toen was de ingangsdatum nog 1 juli, maar dat is dus na overleg voor de accijnzen drie maanden eerder geworden: per 1 april dus.

De energieprijzen en de prijzen aan de pomp schieten nu al door het dak, daarom wil het kabinet niet nog maanden wachten met compenseren.

Lees ook  Man smeert poep in gezicht vrouwen

Compensatie
Gas en elektriciteit vallen per 1 juli niet meer onder het hoge btw-tarief van 21 procent, maar gaan tijdelijk onder het tarief van 9 procent vallen.

Tanken wordt ook goedkoper, de accijnsverlaging drukt de benzineprijs met 17 cent en de diesel met 11 cent.

Laagste inkomens
Mensen met de laagste inkomens (zo’n 800.000 huishoudens) krijgen 600 euro extra compensatie, bovenop de 200 euro die ze al zouden krijgen.

Die compensatie gaat via de gemeenten en zal zo snel mogelijk worden uitgekeerd. Het totale compensatiepakket kost de staatskas 2,3 miljard.

Ongebruikelijk
Het is een stevige tegemoetkoming, zegt politiek commentator Roel Schreinemachers. “Het is ongebruikelijk dat het kabinet miljarden uittrekt voor het compenseren van de koopkracht.

Lees ook  Politie waarschuwt jeugd voor verslavend paars ‘hoestdrankje’: 'Lean is gevaarlijk’

Ook de snelheid waarmee dat gebeurt is zeldzaam. Hieruit blijkt wel dat het kabinet de urgentie voelt. Ook de Tweede Kamer drong aan op snelle oplossingen.”

Eind vorig jaar trok het kabinet ook al drie miljard euro uit om de stijging van de energierekening te verzachten. De energiebelasting ging omlaag, wat zo’n 400 euro per huishouden scheelt.

De stijgende energieprijzen raken vooral de lagere inkomens hard in de portemonnee, becijferde het Centraal Planbureau gisteren.

De koopkracht daalt dit jaar in doorsnee met 2,7 procent. Mensen met een kleine portemonnee worden dubbel zo hard geraakt. Het kabinet zei eerder deze week al de dreun te willen verzachten.

Man wil baas schaden en laat zich expres twintig keer in auto flitsen

Gewonde na steekpartij in AZC