in ,

Aha! Dit is het verschil tussen een boosterprik en een derde vaccinatie

Er is een groot verschil tussen de twee spuiten. Nu de besmettingen weer oplopen en de ziekenhuizen alarm slaan, komen de woorden boosterprik en derde vaccinatie ons tegemoet. Alleen, wat is eigenlijk het verschil tussen de prikken?

Boosterprik
Gisteren werd er al bekend dat vooral zestigers met het AstraZeneca-vaccin weinig antistoffen aanmaken.

Een boosterprik kan dan helpen om het lichaam nog beter te beschermen.

Ook zal er vanaf december een nieuwe vaccinatiecampagne starten waarbij mensen van zestig jaar en ouder, bewoners van instellingen die ouder zijn dan 18 jaar, zorgmedewerkers en kwetsbare groepen een boosterprik krijgen.

Daarnaast worden er al voorbereidingen getroffen voor mensen onder de zestig jaar die hier ook interesse in hebben. Toch is dit nog niet noodzakelijk, aldus het RIVM.

Lees ook  Baby overlijdt tijdens doopceremonie - Na de 3e keer ging het mis

“De Gezondheidsraad geeft op dit moment aan dat er geen medische noodzaak is voor een booster voor deze groep.”

Derde vaccin
Op die site van het RIVM en de GGD is er ook al veel te lezen over het derde vaccin. Dit is alleen niet hetzelfde als de boosterprik.

De GGD legt het op hun website uit: “Voor de meeste mensen bestaat de basisvaccinatie uit een of twee prikken.

Voor patiënten met een ernstige afweerstoornis is een derde prik onderdeel van de basisvaccinatie. Zij hebben die nodig om goed beschermd te zijn tegen ernstige ziekte of sterfte door corona.

Daarmee is een derde prik voor patiënten met een ernstige afweerstoornis iets anders dan een boostervaccinatie (een extra afweerprikkel) voor de rest van de mensen”.

Lees ook  Doe mee aan Dé Frituurloop: Wandelen, snacken en win 365 frikandellen!

Voorwaarden
Toch zitten er nog wel voorwaarden aan wanneer je in aanmerking komt voor een boosterprik. Zo moet er zes maanden tussen de laatste vaccinatie en de boostervaccinatie zitten.

Wanneer je corona hebt gehad, moet er ook minimaal zes maanden tussen zitten. Het is ook al bekend wat voor vaccin je krijgt.

De GGD meldt namelijk dat iedereen een boosterprik krijgt met een mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna.

Ook de mensen die gevaccineerd zijn met AstraZeneca en Janssen. Voor Janssen komt de Gezondheidsraad snel met een advies of een boosterprik ook noodzakelijk is.

Mogelijke maatregelen: OMT adviseert korte lockdown en 2G-maatregel

Bordeel geeft iedere klant die daar een prik haalt ‘gratis half uurtje met dame naar keuze’