in

Adam (5) nog niet ontwaakt uit coma na mishandeling in asielzoekerscentrum Katwijk

KATWIJK – De 5-jarige Adam is nog steeds niet ontwaakt uit zijn coma, waarin hij afgelopen weekend terecht kwam na een zware mishandeling in het asielzoekerscentrum in Katwijk, bij voormalig vliegveld Valkenburg. Dat zegt Safiya Adham, de vriendin en buurvrouw van zijn moeder in het azc. ‘En met zijn moeder gaat het ook nog helemaal niet goed.’

Afgelopen weekend, in de nacht van zaterdag op zondag, werd de 5-jarige Adam ineens vermist. Toen hij na een zoektocht van een paar uur in de buurt van het asielzoekerscentrum werd gevonden, bleek hij ernstig te zijn mishandeld. De recherche doet sindsdien onderzoek naar de exacte toedracht en de mogelijke betrokkenheid van een andere minderjarige. ‘Ik heb begrepen dat hij 11 jaar is en pas een maand in Nederland is’, zegt Safiya over de verdachte. De politie wil hier verder niks over zeggen, gezien de leeftijd van de jongen. Ook kan de politie niet ingaan op de vraag waar de mishandeling precies heeft plaatsgevonden en wat er is gebeurd.

Lees ook  Ken jij de 2 functies van het gat in de gootsteen?

Volgens de buurvrouw van het slachtoffertje woont het gezin van de verdachte jongen nu in een ander opvangcentrum in Nederland. De moeder zelf wil vanwege de mishandeling niet meer in azc in Katwijk wonen. ‘Ze woont nu in een Ronald McDonald-huis bij het ziekenhuis’, weet Safiya. ‘Zodat ze bij haar zoon kan zijn.’ De vader van Adam verblijft op dit moment in Marokko.
Veel vragen

‘De moeder van Adam wil vooral weten hoe dit heeft kunnen gebeuren’, zegt Safiya. Het is een vraag die veel van de 570 bewoners van het asielzoekerscentrum bezighoudt. En ook burgemeester Cornelis Visser van Katwijk leeft mee met deze zaak.

In het Leidsch Dagblad zegt hij dat hij van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) wil weten hoe het kan dat een 5-jarige door een andere minderjarige zo zwaar mishandeld kan worden. Of daar al antwoord op is, is onduidelijk. Een gemeentewoordvoerder laat weten ‘dat deze zaak al genoeg in de media is geweest’, en dat Katwijk dus niet meer reageert op vragen van de media.

Lees ook  Elandkerk in Den Haag staat mogelijk op instorten, omliggende woningen ontruimd

Doofpot
Het gebrek aan openheid voedt de vermoedens bij onder andere de moeder van Adam dat de zaak in de doofpot wordt gestopt. Dat vermoeden ontstond toen de politie afgelopen weekend naar buiten toe alleen sprak over een vermissing, die enkele uren later werd opgelost toen de 5-jarige jongen werd gevonden. De politie besloot niet naar buiten te brengen dat Adam ook mishandeld was. Uit gesprekken met betrokkenen die Omroep West heeft gevoerd, blijkt dat zij het uitleggen als het in bescherming nemen van het COA, omdat er al zoveel problemen zijn met de opvang van asielzoekers.

Volgens burgemeester Visser is er geen sprake van een doofpot, maar is het ‘gewoon heel moeilijk om informatie te delen als het om zulke jonge kinderen gaat’, zegt hij in het Leidsch Dagblad. Ook een woordvoerder het COA zegt nog geen verdere informatie te kunnen geven. ‘We moeten het politieonderzoek afwachten’, klinkt het.

Opnieuw aanranding in trein: slapende vrouw (19) betast

Kinderlokker maakt 28 slachtoffers: ‘Jullie krijgen straf, doe je onderbroek naar beneden’