in

Moeder Linde de W. (31) uit Haaksbergen wurgt baby

Linde de W. (31) uit Haaksbergen is door de rechtbank veroordeeld tot acht jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor het doden van haar pasgeboren zoontje Ivo.

De W. werd op 11 april 2020 aangehouden toen ze met haar partner en de overleden baby in het Enschedese ziekenhuis kwam.

Deskundigen stelden later vast dat de baby kort na de geboorte met geweld om het leven moet zijn gebracht.

Het jongetje had verschillende verwondingen, waar onder een scheur van acht centimeter in de schedel, en wurgsporen in de nek met het patroon van de ceintuur van de ochtendjas van Linde de W.

De door de rechtbank opgelegde straf was drie jaar hoger dan de eis van officier van justitie Karel van der Valk.

Die zei twee weken geleden bij de behandeling van de zaak dat Ivo waarschijnlijk niet langer dan een minuut of tien heeft geleefd.

Lees ook  Willem Engel komt vrij, maar mag niet op sociale media

De doodsoorzaak is verwurging. Op de ceintuur van de ochtendjas, die moeder Linde meteen na de dood van Ivo in een emmer met zeepsop deed, is verdund bloed gevonden.

Schokkende hoeveelheid geweld
De rechtbank acht moord niet bewezen, maar doodslag wel. „Ivo is met een schokkende hoeveelheid gevarieerd geweld om het leven gebracht.

De letsels zijn bij leven toegebracht tot maximaal een half uur na de geboorte”, aldus het vonnis. „Er is sprake van zeer ernstige geweldshandelingen. Verdachte wilde Ivo doden.”

De vrouw zou er alles aan hebben gedaan haar zwangerschap en de bevalling te verbergen. Vlak na de geboorte appte ze met haar partner en vroeg hem hoe laat hij thuis was.

Om te kijken hoeveel tijd ze nog had om de badkamer, waar ze beviel, schoon te maken en het babylijkje te verbergen, volgens justitie.

Pas toen bleek dat ze daarvoor tijd tekort had, vertelde ze haar partner over de geboorte toen hij thuiskwam.

Lees ook  Stormachtig deze week, woensdag windstoten tot 110 km/u

Geheugenverlies
Dat Linde de W. beweerde op de zitting dat ze niet wist dat ze zwanger was, maar op haar telefoon werd informatie gevonden dat ze zocht naar speciale piercings voor zwangere vrouwen.

Daarnaast zocht ze op een website naar bijwerkingen van een medicijn bij zwangerschap. In de woning van het stel aan Jan Vermeerstraat werd later een gebruikte zwangerschapstest gevonden.

De Haaksbergse moeder heeft steeds volgehouden dat ze niet meer weet dat ze Ivo doodde. Ze zou aan geheugenverlies lijden, mogelijk als gevolg van een trauma van een eerder dood geboren kindje.

Daarover zegt de rechtbank: „Het geheugenverlies is niet geloofwaardig. De rapportages die daarover zijn uitgebracht door psychiater en psycholoog zijn onvoldoende onderbouwd.”

De rechtbank acht Linde wel verminderd toerekeningsvatbaar ‘vanwege haar beperkte ontwikkeling van de geestvermogens’.

Prinses Amalia zegt nee tegen uitkering van 1,6 miljoen euro

Albert Heijn-cassiére (21) na 6 jaar ontslagen na ‘stelen’ flesje cola, rechter pakt supermarkt aan