in

18-jarige Redouan in levensgevaar na steekpartij op tram: “Zijn instinct heeft hem gered”

“Zeven keer is Redouan gestoken met die machete. Als hij was blijven liggen, had hij het nooit overleefd.”

De 18-jarige Redouan El-Iraki werd zaterdag neergestoken na een uit de hand gelopen ruzie op de tram in Antwerpen.

De jongeman vecht nog steeds voor zijn leven. Omdat er van de dader geen spoor is, doet zijn familie een emotionele oproep naar getuigen.

Redouan El-Iraki nam zaterdagavond iets na 21 uur de tram vanop de Meir naar huis. “Onderweg stapte een groepje met drie jongens en een meisje op de tram.

Ze wilden per se samenzitten en gingen in discussie met mijn neefje”, zegt zijn oom Brahim Ellouzati.

Redouan besliste om op een andere plek te gaan zitten, maar volgens getuigen ging een van de jongens achter hem aan.

Iets gezegd?
“We weten niet of Redouan iets gezegd heeft, maar blijkbaar haalde die jongen plots een machete (een groot kapmes, red.) boven en haalde hij daarmee uit. Hij stak Redouan tot zeven keer toe”, vertelt Brahim.

Lees ook  Foto’s: Huis van Peter R. de Vries te koop op Funda

“Volgens de dokters was een van die uithalen bijna fataal omdat zowel de maag, de darm, de milt en de lever geraakt zijn.” Redouan liep ook verwondingen op aan de hand, elleboog, bil en lies.

Aan premetrostation Handel trok een passagier aan de noodhendel. De deuren van de tram gingen open, waarop Redouan naar buiten strompelde.

Met zijn laatste krachten liep hij de trappen naar boven en riep hij om hulp. Een toevallige voorbijgangster bracht hem met de wagen naar het Stuivenbergziekenhuis.

Redouan verkeert drie dagen na het incident nog steeds in kritieke toestand. De man ligt in een coma. “Zijn instinct heeft hem gered.

Volgens de dokters heeft Redouan enorm veel bloed verloren. Als hij was blijven liggen, had hij het sowieso nooit overleefd”, weet Brahim.

“De dokters zeggen dat we moeten afwachten. En zelfs als hij erdoor komt, weten we niet of hij nog zal kunnen wandelen. Het wordt sowieso een enorm lange revalidatie”, vult zijn tante Fatima Ellouzati aan.

Lees ook  Kinderen van school gestuurd wegens ‘pikante plaatjes van mama’: “Dit moest een geheim blijven!” (foto’s)

Van de dader is voorlopig nog geen spoor. De Antwerpse politie deed de tram zaterdag wel stoppen. Alle reizigers werden gecontroleerd, maar in het tumult had het groepje vermoedelijk het premetrostation al verlaten.

“Het onderzoek naar deze zeer ernstige feiten is volop aan de gang en wordt gevoerd door de federale gerechtelijke politie”, zegt woordvoerder Kristof Aerts van het Antwerps parket.

In de hoop de dader te identificeren, plaatste Fatima deze week een oproep naar getuigen op Facebook. “Ik snap niet dat die dader nog rondloopt”, zegt ze.

“Er zijn camera’s op de tram zelf, in het premetrostation en op de tram zelf zat heel veel volk, maar blijkbaar kan niemand de politie verder helpen”, verzucht ze.

Dader vatten
De familie wil er alles aan doen zodat de dader gevat wordt. “Voor onszelf, maar ook zodat hij geen andere slachtoffers maakt. Want wat zegt het over iemand dat hij iemand neersteekt op een volle tram”, besluit Brahim.

Auto van moeder rijdt zonder handrem schoolplein op: kleuter (4) overlijdt, vier gewonden

Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’