in

16-jarig meisje overleeft baksteen dankzij haar telefoon

De 20-jarige Maarten V. uit Urk hoorde dinsdagochtend een celstraf van 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk, tegen zich eisen voor poging tot doodslag op een 16-jarig meisje. V. gaf voor de rechtbank in Lelystad toe dat hij op 26 januari deel uitmaakte van een groep Urkers die uit was op rellen en bij Emmeloord een bus met stenen bekogelde. De reltrappers filmden de aanslag op de Connexxion-bus.

Het jonge slachtoffer uit Emmeloord werd vol geraakt door een baksteen die door een zijraam werd gesmeten. Van ambulancebroeders hoorden haar ouders dat het bellen waarschijnlijk het leven van hun zwaargewonde dochter Ashley heeft gered. Haar advocate Wendy van Egmond: „Ze hoorden dat als de steen de slaap van hun dochter had geraakt, ze dat mogelijk niet had overleefd. Haar hand en telefoon vingen de hardste klap op.”

Maarten V. lanceerde het projectiel, volgens de officier van justitie, van drie meter afstand door de busruit. Ashley was op slag bewusteloos, liep een zware hoofdwond en een hersenschudding op. Volgens haar advocate kampt ze nog steeds met pijn aan haar zij.

Angst voor confrontatie

Namens de scholiere vertelde de advocate over de gevolgen van de baksteen-inslag: „Ze is te bang om hier vandaag bij te zijn, bang voor een confrontatie met de verdachte. Ze heeft nachtmerries, lijdt aan ernstige hoofdpijnen en durft de bus niet meer in. Net als Ashley zijn ook haar ouders alert op V. en zijn foute vrienden. Ook omdat niet precies bekend is wie het zijn.” Om die reden eiste het openbaar ministerie voor V. een contactverbod met het slachtoffer en haar familie.

Lees ook  Grote roep om meer sociale huurwoningen in Nederland: 'Mijn relatie lijdt, omdat onze dochter bij ons op de kamer moet slapen'

’Uit op rellen’

Het slachtoffer en haar ouders toonden zich verbolgen over het feit dat V. niet volgens het volwassenenstrafrecht, maar volgens het jeugdstrafrecht wordt berecht. Uit psychologisch onderzoek komt V. naar voren als iemand met een licht verstandelijke beperking en een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Hij worstelt met drugsverslaving en zou niet goed de gevolgen van zijn handelen kunnen overzien.

Toch rekent het openbaar ministerie hem zijn „opzettelijke” daad zwaar aan. De officier van justitie: „Hij maakte deel uit van een groep die erop uit was om te rellen. De opzet blijkt ook uit het feit dat het gooien van de stenen is gefilmd. Het staat vast dat de steen van V. het slachtoffer heeft geraakt.”

’Spijt dat hij gepakt is’

V. zelf zat er vooral onderuitgezakt bij. Op een vraag van de rechter of het stenen gooien naar de bus te maken had met andere anti-coronarellen op Urk antwoordde V. ontkennend. Hij las een handgeschreven briefje voor waarin hij spijt betuigde: „Het is nooit mijn bedoeling geweest het meisje te raken. Van het hele voorval heb ik spijt. Ik weet niet hoe ik ertoe gekomen ben, het had ook te maken met mijn drugsgebruik.”

Lees ook  Vanaf 25 februari geen mondkapjes en coronapas meer

Kennelijk viel die spijtbetuiging verkeerd bij de aanwezige ouders van het slachtoffer. Na een korte schorsing liet hun advocate ernstige twijfels blijken over de oprechtheid van de mea culpa van V.: „Hij lijkt alleen maar te doen wat in zijn belang lijkt. Hij lijkt vooral spijt te hebben dat hij gepakt is.” Ook bracht ze de boosheid van het slachtoffer naar voren over het feit dat V. in de rechtszaak wordt behandeld als minderjarige: „Ashley zei gisteren in een slachtoffergesprek: zelfs mijn zusje van 10 begrijpt dat je iemand kan raken als je een baksteen naar een bus gooit. Ze bedoelt dat V. de volle verantwoordelijkheid moet dragen voor wat hij haar heeft aangedaan.”

De rechtbank doet op 28 september uitspraak in deze zaak.

Syriër voor rechter na afwijzen woning: hij wil geen appartement delen met anderen

Dochter uitgemaakt voor slet, moeder cel in voor messteken bij ruzie